Oldalak

2013. január 5., szombat

Óbudai kálvária

Felérve a dombtetőre, az út mentén kisebb-nagyobb, düledező oszlopokat láthatunk. Az óbudai kálvária stációi nagyon látványosak voltak az őszi levelek körítésében.


Kálvária Budapesten! Azt hiszem ez egy igazi ritkaság, érdemes megnézni. A stációk a domboldal másik oldalán, a Kiscelli utcánál indulnak és itt, a Doberdó útnál végződnek.




A stációk története pontosan nem ismert, úgy gondolják, hogy az előző posztban már bemutatott, Szent Vér kápolna építésével egy időben készült el, 1822 körül. 14 stáció és a golgota szoborcsoport, a szokásos három kereszttel és két szoborral.



A stációk puha kőből készültek, meglehetősen rossz állapotban vannak - pedig  korábban már többször felújították őket. Miközben fotóztam, megszólított egy úr, érdeklődött a fotózás céljáról. Elmondása szerint korábban már járt itt egy baráti társasággal és annyira megtetszett neki a hely, hogy most visszatért egy séta erejéig. Tőle hallottam először, hogy hamarosan újból felújítják a képoszlopokat. Ezt öröm volt hallani, kár lenne veszni hagyni egy ilyen ritka értéket!


Pár nappal később olvastam az interneten is, hogy az Óbuda-Hegyvidékiek Egyesülete egy jótékonysági koncertet is szervezett a kálvária megmentése, felújítása érdekében.


Remélem a kezdeményezés sikerrel jár majd. A stációk mellett még most is sok virágcsokrot és mécsest láttam.



4 megjegyzés:

  1. Hű, de szép!!! Odavagyok, mik vannak... Köszönöm! És drukkolok, hogy felújítsák:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Most voltam ott ismét, már egy részét el is szállították - tehát elkezdődött. Majd erről is írok hamarosan :)

      Törlés

  2. ¸.•°✿✿⊱彡


    Belas fotos.
    Boa semana!
    Beijinhos do Brasil
    º° ✿✿°º
    °º✿
    º° ✿♥ ° ·.

    VálaszTörlés