Oldalak

2013. április 17., szerda

Budapest 100 - Csengery utcai hangulat 2.rész

Budapest 100 - Százéves házak ünnepe (2013. április 6-7.)

Következzenek hát az előző poszt végén megígért hangulat és részletfotók a Jellinek-ház belső udvarából. Nagyjából egy tucatnyi képet válogattam ehhez a poszthoz. Induljunk el a földszintről. Belépve a ház kapuján csak pár lépcsőfok és máris a belső udvaron állunk.


A kevés fénytől és a nyirkos környezettől moha színezte zöldre a lépcsőfokokat és a betont. Az udvart még a korabeli keramitkockák borítják. Igaz, hogy kopogós és csúszós felület, viszont csempeszerű kiképzése, lerakása nagy könnyebbséget nyújt ha valamilyen probléma esetén fel kell szedni. Ezekkel a lapokkal a hiba elhárítása után könnyedén visszaburkolható a terület. A körfolyosókra feltekintve egy kiterített, élénk színű szőnyeg bontotta meg a sötét tónusokat.


A belső udvaros házak jó részében tiltott volt a szőnyegporolás, hiszen a szálló por megragadt a körbezárt térben. Az udvar szintjén körbenézve, néhány törött kockás ablakot láthatunk.


Ezek már az alagsorba próbáltak némi fényt beengedni - kevés sikerrel. Ez a rész nem volt megnyitva a látogatók előtt. A törött ablakon keresztül  egy elemlámpával bevilágítottunk a hajdani mosókonyhába. Az ott tárolt lomok között látható volt még a kemence. Vízmelegítésre használták anno. Innen indultunk az emeletekre. A sötét lépcsőház retró falburkolata már-már versenyre kel az azték vagy maja kultúrák díszítő motívumaival.


A folyosókat még mindig azok a virágmintás burkolólapok fedik, melyek oly elterjedtek voltak a múlt században. 


A belső udvart a magasabb szintekről leomló borostyán zuhatagok teszik hangulatosabbá.


A bejárati ajtók valószínűleg felújításra kerültek az elmúlt években. Újszerű és meleg okkersárga színnel bontották a szürke téglafalak komorságát.


A magas falak felfogják az utcafront felől érkező forgalom zaját. Nem csoda hát, ha néhány lakó a folyosón ülve szokott étkezni, beszélgetni.



Az sem okozhat gondot, ha a belső udvarban idejekorán besötétedik. 


Az körfolyosó korlátjának érdekes díszítése minden emeleten körbefut.



Az idő vasfoga már kikezdte a vasszerkezeteket.


Az épület felső terasza "gyermekkorában" egy igazi kis növényparadicsom lehetett. Kísérőnk elmondása szerint anno az itt lakók még egy barackfát is elültettek a tetőn. A fa megerősödött és állítólag még az Andrássy útról is gyönyörködni lehetett a virágzásában. Persze akkor még nem volt ilyen sűrűn beépítve a terület. A cselédlépcső felé indultam, hogy ott menjek le vissza a földszintre. Érdekes átlátási lehetőség adódott egy törött ablakon keresztül a szomszédos házakra.


Az egyik lépcsőfordulóban egy érdekes falfirkára lettem figyelmes.


"Gyerünk tovább!" Valóban nagyon elszaladt az idő. Indulnom kellett, hiszem még várt rám a többi szülinapos ház is.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jó sorozat! Ügyes képek jó meglátásokkal.

    VálaszTörlés
  2. nagyon nagyon jó kis sorozat, nagoyn várom a folytatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon nagyon köszönöm, nagyon igyekezni fogok a folytatással :)

      Törlés
  3. Miklós! De jó képek! A szőnyeges is nagyon bejön, a piros partvisos is és a virágos padlólapot is, amivel oly sokszor találkoztam, le tudtad úgy fotózni, olyan beállításban, ahogy nekem sosem sikerült, és amitől teljesen más lett. Amúgy érdekes, a korlát kovácsoltvas motívuma emlékeztet arra, amit láttam már máshol is, de a Lajta Béla házban, a Népszínház utcában biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen!
      Minden házban megpróbáltam megörökíteni a burkolólapokat is. Itt véletlenül vettem észre ezt a kis gyomnövényt az egyik emeleten, amely valahogy gyökeret vert a magasban, egy repedésben. Utána már csak a harmadolóban lévő korlát szimmetriájára kellett figyeltem. Sajnos a kövek nem estek szimmetrikusan a képbe - de minden nem jöhet össze :)

      Törlés
  4. Kedves Miklós! Remek sorozat - gratulálok!
    Müller Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva,
      Köszönöm a kedves hozzászólást! Örülök ha tetszett.
      Éppen az imént számoltam össze, hogy végül tíz házba sikerült a két nap alatt eljutnom. Hamarosan folytatom a bemutatásukat.
      Üdvözlettel, Miklós

      Törlés
  5. Very nice climats at your photos. You see the details that other people are blind for - I like it very much. Greetings to you, too

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Many thanks for your really kind comment.
      Have a great day.

      Törlés
  6. Nagyon jó részleteket fényképeztél le, a régi bérházakra oly jellemzőeket. Ilyen házban nőttem fel, és most ilyenben lakom. Imádom a hangulatát, elképzelem a régi lakókat, hogyan élhettek. Történetek vannak a falakban. Magam is szeretek fotózni, főleg az ilyen régi épületeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Én két évig laktam albérletben egy hasonló körfolyosós régi házban (Ráday utca). Valóban egyedi hangulat van ezeknek az épületeknek.

      Törlés